Menü
Blog
Nyereségesség értékelése a konkurencia vizsgálatával
2024. augusztus 21
megtekintések609
_data/blog_1724252991.jpg

Az utóbbi években sok olyan történt körülöttünk, mely erős hatást gyakorolt a vállalkozások működésére, a covid időszak visszaesése, az infláció vagy az állami szabályozás erősödése. Ilyen körülmények közt a cég működésének mérése nehezebb, nem ad tiszta képet az, ha évről évre a társaság adatait mérjük össze, a külső hatások túl nagy szerepet játszanak. De mégiscsak szükséges valahogyan mérlegre állítani az eredményeket, főleg akkor, ha a társaság tulajdonosa nem vesz részt a vezetéseben, de információt akar kapni az eredményről.

Ebben segíthet, ha a piacon meghatározó szerepet betöltő konkurens társaságok adatait hasonlítjuk össze a vállalkozás adataival.

A példánkban egy műszaki termékekkel kereskedő vállalkozás konkurencia elemzésének egy részét mutatjuk be. Az adatok értékelése során fontos az egyediségeket, a szűk piac jellemzőit figyelembe venni. Az adatok nyilvános forrásból származnak, az adott cégek weboldaláról, és a nyilvános beszámolókból.

A vizsgált cégek profilja részben fedi a társaságunk kereskedési profilját, mindegyik hasonló termékeket forgalmaz. A megbízónk adta meg a vizsgálandó társaságokat. Itt csak betűvel jelöltük őket.

Az értékelés célja a „Z” társaság működésének összehasonlítása a konkurencia adataival. A tulajdonos által kitűzött cél a minél magasabb nyereség elérése volt, az elemzés arra irányult, hogy az amúgy eredményes vállalkozás lehetett-e volna ennél is jobb.

A túl alacsony árbevételű vállalkozások torzítják az eredményt, ezért azok kikerültek a vizsgálatból:

Mivel az elemzés célja a nyereségesség vizsgálata, szükség van a 2023. évi eredmény összehasonlítására.

Ezekből az adatokból akkor lehet következtetést levonni, ha az elért eredményt az árbevételhez is viszonyítjuk: 

Látható, hogy az árbevétel arányos eredmény kimagaslik a társaságok közül, azaz a cég vezetése elérte a kitűzött célt. 

Azt is megvizsgáltuk, a rendelkezésre bocsátott tőke hogyan hasznosul. Erre a saját tőke arányos eredmény ad információt: 

A "Z" vállalkozás ebben a szegmensben kiemelkedően teljesített.

Egy kereskedő cég esetében a hatékonyság és eredményesség szempontjából kritikusak lehetnek még a készletre vonatkozó adatok. Amennyiben nagy értékű készletet raktároz hosszú ideig, az jelentheti, hogy a befektetése nem termel, nem hatékony. Erre a készlet mozgási sebességének számítása adhat választ. Azt mutatja meg, hogy egy adott időszak alatt a vállalkozás átlagos készletállománya hányszor fordul meg. Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb a készletbe fektetett tőke.

Itt a "Z" társaság a közép mezőnyben szerepel. Vagyis a piacon vannak olyan társaságok, akik a készletet gyorsabban forgatják. Ennek több oka is lehet. Lehet jobb készletezési stratégia, de akár az is, hogy az árukészlet más területeket is lefed, ahol eltér a készletezés, így az adatok nem pontosak. Ez további elemzést tesz szükségessé.

Összefoglalva, a tulajdonos által elvárt magas nyereség célt teljesítette a vállalkozás, de a készlet érték optimalizálása valószínűleg szükséges lesz.

Egy teljes elemzés ennél természetesen sokkal kiterjedtebb, vizsgálható az eladósodottság, a vállalkozás pénzügyi stabilitása, a bérszínvonal a konkurenciához képest, és még sok egyéb tényező.

Az elemzés megmutatja azt is, hogy egy külső fél hogyan látja a társaságot, milyen veszélyeket és lehetőségeket tár fel, segíthet olyan szabályokat megkérdőjelezni, amit a cégvezető a napi megszokás miatt megkérdőjelezhetetlennek érez.

Ha Önnek is segíthetünk, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

 

Badak Béla

okl.könyvvizsgáló  



Emailt írok
Emailt írok
Elővizsgálattal tárjuk fel, hogy az innováció megtalálható-e az Ön vállalkozásánál.
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, hogy minél hamarabb
kapcsolatba léphessünk Önnel!
A küldés gombra kattintva egyúttal elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot.